tirsdag 25. oktober 2011

Sov godt lille Selja baby



Selja har sovet godt om natten helt til hun ble 3 måneder. Da endret søvnmønsteret seg, og det er for tiden en kamp å få henne til å sove om natten. Jeg har lest meg opp litt på forskjellige teorier for å legge barn slik at de sover hele natten. Her er noen teorier:

  • Ferbers metode (5 minutters metoden)
    • Bygger på teorien om at barn skal lære å sovne selv i sitt eget rom. Barnet legger seg søvnig, men ikke sovende i sengen i et mørkt rom. Foreldrene kan gå inn og se til barnet hvert 5 minutt, men ikke plukke det opp. Slik holder man på til barnet har sovnet. Fordelen med denne metoden er at de aller fleste lærer seg å sovne selv ganske fort hvis foreldrene er konsekvente. Bakdelen er at det er veldig slitsomt og hjerteskjærende å høre babyen sin gråte så lenge. Denne metoden kan brukes fra barnet er 6 måneder.
  • Sove hele natta kuren (Anna Wahlgren)
    • På fire intensive døgn skal barnet lære å sove selv uten gråt hele natten. Hele døgnet må struktureres og man må følge skjemaet for når det skal spises og soves veldig strengt. Barnet må sove på magen- dette er veldig omdiskutert siden barn i dag SKAL sove på rygg for å minske risiko for krybbedød. I denne metoden skal barnet puffes til det er rolig, og så skal foreldrene gå ut med en regle. Etterhvert skal bare reglen brukes for å få barnet rolig. Etter 4 dager og et oppfølgingsuke skal barnet sove 12 timer hver natt, og tilsammen 15-16 timer i døgnet. Fordelen med denne metoden er tydelige steg, og en rask vei til paradis. Bakdelen er at livet blir veldig lite fleksibelt, og denne metoden er kritisert av eksperter, da det er bevist at barn skal sove på rygg for å minske risiko for krybbedød. Les mer om metoden på Anna Wahlgrens nettside.
  • Sove uten gråt (Elizabeth Pantley)
    • Her kartlegger man søvnen over en tid, og lager en ti-stegsplan for at babyen skal sove uten gråt. Når du ser mønsteret i babyens søvn, går du ut fra dette for å få hjelp og tips til å få babyen til å like sengen sin. Fordelen med denne "metoden" er at man slipper de forferdelige nettene med skrik. Bakdelen er at det er en litt vanskelig metode, og det krever tid og ork.
  • Sove-karins oppskrift
    • I boken til Karin Naphaug, som er søvnguru i Norge, får man tips og hjelp til å få barnet til å sove selv hele natten. Hun vil også at du lager et logg-skjema hvor det føres inn når babyen spiser og sover. Det er fokus på faste leggerutiner og en nedtrapping av aktivitet før babyen skal sove. Dette er ikke en metode, men en samling konkrete oppskrifter for å få gode søvnvaner til barnet. Les mer på sove-karins nettside.
Dette har jeg lært av det jeg har lest så langt:
Det er viktig med rutiner på dagtid, og faste leggerutiner (det viste jeg fra før av, og vi har alltid hatt gode leggerutiner). Trapp ned en time før babyen skal legge seg. 3-4 måneders babyer bør legge seg ved 7-8 tiden og ha en 15 timers søvn totalt i døgnet. Det er viktig at barnet er i godt humør og ler og koser seg når det skal legge seg. Ikke la babyen sovne ved pupp, eller byss babyen til søvn. Den skal klare å sovne selv i egen seng. Fortell deg selv og babyen at det er ingenting som skjer på natten, da skal det bare soves. Det er du som forelder som bestemmer når natten er over og barnet kan tas opp. Det gjelder å gjøre barn trygge på at de kan sove uten at noe kommer til å skje dem. Barn sover i 45-minutters intervaller, og kan ofte våkne litt opp etter 45 minutter, men skal klare å sovne av seg selv igjen, så ikke ta opp barnet med en gang det klynker litt. Det behøver ikke være helt stille rundt babyen når hun sover. Ikke belønn babyen med pupp med en gang den våkner, gå heller å skift bleie først og så mat. Husk å la babyen rape etter maten før den legger seg. 

Her er flere tips om å få barn til å sove - http://www.nestlebaby.com/no/baby_development/baby_wellbeing/sleeping/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar